ПІЎНЫ АРХІЎ

У гэтым раздзеле сабраныя самыя вядомыя гатункі, якія ў свой час варылі на «Лідскім піве»

СТОЛОВОЕ

На этыкетках «Столового» намаляваны паспаліты чалавек з куфлем і бутэлькай. Гэта быў самы масавы і даступны гатунак, у процілегласць «Пильзенскому», больш прэстыжнаму

stolovoe2-1
bavarskoe

БАВАРСКОЕ

Называць піва «Баварским» было традыцыяй расійскіх півавараў пачатку XX стагоддзя. У 1910 г. «Баварское» варылі 650 з 1000 піўных прадпрыемстваў. Пры гэтым гатунак мог быць як светлым, так і цёмным

МАРТОВСКОЕ

«Сакавіцкае» — традыцыйны вясновы гатунак, у які дадаюць больш хмелю. Лідскія півавары варылі яго ў пачатку XX стагоддзя і потым у 40-я гады. Цяпер самае вядомае «сакавіцкае» вараць у Германіі і Аўстрыі.

«Сакавіцкае» мацнейшае за звычайнае — мае ў сярэднім 5,8% алкаголю

martovskoe
pilzenskoe2-1

ПИЛЬЗЕНСКОЕ

«Пильзенское», больш прэстыжнае. У 1930-я гг. гэты чэшскі лагер з хмелевым смакам пераймянуюць у піва «Русское»

ЦАРСКОЕ

Піва «Царское», папулярны ў Імперыі гатунак, рабілі са смакавымі дадаткамі: каляндра, карыца або карамель

carskoe2-2
lidskae-ideal

ИДЕАЛЪ

«Царское» і «Идеалъ» — гатункі, якімі натхняліся півавары ў 2016 г., калі стваралі «рэмэйк» старадаўніх напояў — юбілейнае піва «Лідскае 140» на аснове соладаў «шато мюнік лайт» і «шато кара»

1915

АНГЛИЙСКИЙ НАПИТОК

«Солодовый английский безалкогольный напитокъ» — першае безалкагольнае піва завода Пупко з’явілася дзякуючы сухому закону часоў Першай сусветнай вайны.

Утрыманне алкаголю — 0,2%

temp
jasne-1

1930

JASNE

«Яснае», «Дубальтовае», «Хмельнае» і «Цёмнае» варылі на заводзе Пупко, калі Ліда ўваходзіла ў склад Польшчы.

Пра смак гэтых гатункаў можна скласці нейкае ўяўленне, калі вывучыць і параўнаць склады напояў. У 1938 годзе самым папулярным было «Яснае». Яго выраблялі ў 30 разоў больш за «Дубальтовае» («двайное»).

У «Дубальтовае» клалі ў 1,5 разу больш ячменю і больш соладу. Паводле ўспамінаў савецкіх півавараў, гатунак «Лидское», які з’явіўся ў 60-я, нагадваў менавіта «Дубальтовае». Ячмень тады закуплялі ў Роўне і ў сёлах Лідскага павета, хмель паступаў з Валыні

1930

DUBELTOWE

«Яснае», «Дубальтовае», «Хмельнае» і «Цёмнае» варылі на заводзе Пупко, калі Ліда ўваходзіла ў склад Польшчы. Пра смак гэтых гатункаў можна скласці нейкае ўяўленне, калі вывучыць і параўнаць склады напояў.

У 1938 годзе самым папулярным было «Яснае». Яго выраблялі ў 30 разоў больш за «Дубальтовае» («двайное»). У «Дубальтовае» клалі ў 1,5 разу больш ячменю і больш соладу. Паводле ўспамінаў савецкіх півавараў, гатунак «Лидское», які з’явіўся ў 60-я, нагадваў менавіта «Дубальтовае». Ячмень тады закуплялі ў Роўне і ў сёлах Лідскага павета, хмель паступаў з Валыні

dubeltowe
chmielne1

1930

CHMIELNE

«Яснае», «Дубальтовае», «Хмельнае» і «Цёмнае» варылі на заводзе Пупко, калі Ліда ўваходзіла ў склад Польшчы. Пра смак гэтых гатункаў можна скласці нейкае ўяўленне, калі вывучыць і параўнаць склады напояў.

У 1938 годзе самым папулярным было «Яснае». Яго выраблялі ў 30 разоў больш за «Дубальтовае» («двайное»). У «Дубальтовае» клалі ў 1,5 разу больш ячменю і больш соладу.

Паводле ўспамінаў савецкіх півавараў, гатунак «Лидское», які з’явіўся ў 60-я, нагадваў менавіта «Дубальтовае». Ячмень тады закуплялі ў Роўне і ў сёлах Лідскага павета, хмель паступаў з Валыні

1940

УКРАИНСКОЕ

У 1940 г. на заводзе рабілі піва «Жигулевское», «Русское», «Украинское».

Усе тры гатункі — вынік перайменаванняў, калі ў CCCР у 30-я «буржуазныя» гатункі атрымалі «правільныя» назвы. «Венское» стала «Жигулевским», «Пильзенское» — «Русским», «Мюнхенское» — «Украинским».

«Украинское» — цёмнае піва нізавога браджэння, шчыльнасць — 13%, алкаголь — 3,2%

ukrainskoe2-1
minskae2-1

1967

МІНСКАЕ

Піва «Лидское» (цяпер — «ЛІДСКАЕ») з’явілася на прылаўках у 1967 г., а ў пачатку 60-х завод варыў два іншыя гатункі з мясцовымі найменнямі: «Мінскае» па 25 капеек за бутэльку і «Беларускае» па 36 капеек за бутэльку.

У 1970-я і 1980-я гатунак робіцца рускамоўным — з’явілася «Белорусское» з зубром на этыкетцы. Замест «Мінскага» выпускаецца піва «Столичное»

1967

БЕЛАРУСКАЕ

Піва «Лидское» (цяпер — «ЛІДСКАЕ») з’явілася на прылаўках у 1967 г., а ў пачатку 60-х завод варыў два іншыя гатункі з мясцовымі найменнямі: «Мінскае» па 25 капеек за бутэльку і «Беларускае» па 36 капеек за бутэльку.

У 1970-я і 1980-я гатунак робіцца рускамоўным — з’явілася «Белорусское» з зубром на этыкетцы. Замест «Мінскага» выпускаецца піва «Столичное»

belaruskae-2
osvezhayuschee-1

ОСВЕЖАЮЩЕЕ

У савецкі час паводле ўсесаюзнага ДАСТу на заводзе варылі і разлівалі па бочках летні гатунак «Освежающее» — светлае піва з лёгкім хмелевым водарам.

«Лидское освежающее» ў бутэльках мацункам 3,6% завод выпускаў да 2008 г.

1990

СТАРЫ ЗАМАК

Моцны — алкаголь 6,2% — светлы лагер у пачатку 1990-х быў лягчэйшы і існаваў у некалькіх варыянтах: «Стары замак», «Стары замак 2» і «Стары замак 3»

stary-zamak5-2
korol-hmelja2-3-e1483109443206-kopiya-1

1997

КОРОЛЬ ХМЕЛЯ

Першы гатунак, які сышоў з нямецкай лініі разліву «Нагема». Яе ўсталявалі і падключылі ў 1997 г. дзякуючы інвестару «Лідскага піва» — аўстрыйскай кампаніі Eggenberger International.

«Король хмеля» — першае беларускае піва, якое адпавядала еўрапейскім стандартам: пастэрызаванае, захоўваецца да трох месяцаў, разлітае ў еўрабутэльку (Euro-Flasche).

«Король хмеля» — светлае піва шчыльнасцю 12% і мацункам 4,8%. Яго варылі па ліцэнзіі на нямецкім хмелі і французскім соладзе да канца 90-х

2000

РАЗНАСТАЙНАЕ "ЛИДСКОЕ"

У 1990-я і 2000-я гады завод энергічна фармуе брэнд «Лидское» (цяпер — «ЛІДСКАЕ»): дадаюць і здымаюць з вытворчасці новыя гатункі. Вось некаторыя з іх: «Любительское», «Хмельное», «Янтарное», «Нетрадыцыйнае», «Олимпийское», «Принёманское»

olympijskoe-1
gedemyn2-1

2002

СЕРЫЯ "ВКЛ"

У 2002 годзе завод зварыў «гістарычную» серыю гатункаў. Цёмнае «Мирский замок», светлае «Князь Вітаўт» і «Князь Гедимин»

2004

ТРИ КОРОЛЯ

У 2004 годзе лідскія і чэшскія півавары з кампаніі Preiss запусцілі сэт «Три короля»: тры светлыя гатункі і адначасова адсылка да папулярнай у Заходняй Беларусі традыцыі шанавання вешчуноў.

«Три короля 1» — алкаголь 3,6%, шчыльнасць 10%. «Три короля 2» — алкаголь 3,7%, шчыльнасць 11%. «Три короля 3» — алкаголь 4,2%, шчыльнасць 12%

tri-korolja6-1
jim_bear

2015

JIM BEER

Jim Bear — адметны гатунак піва, звараны з дабаўленнем спецыяльнага соладу «шато віскі», які выкарыстоўваюць для вырабу віскі.

Шчыльнасць — 12%. Алкаголь — 5,1%.

Упакоўка — шкляная бутэлька 0,33 л

2015

AUSTRALIAN BITTER

Australian Bitter — cветлае піва на духмяным аўстралійскім хмелі. Зваранае па тэхналогіі «сухое ахмяленне» (dry hopping). Хмель дадаюць у сусла на стадыі браджэння, што надае піву асаблівую свежую горыч з вострымі і анісавымі адценнямі.

Шчыльнасць — 11%. Алкаголь — 4,4%.

Упакоўка — шкляная бутэлька 0,5 л

bitter-1
dark

2015

SWISS BLACK

Swiss Black — цёмнае піва, зваранае па аўтарскай тэхналогіі з экстрактам шакаладнага соладу і какава-бабоў для лагоднага смаку і ледзь улоўнага водару шакаладу.

Шчыльнасць — 12%. Алкаголь — 4,6%.

Упакоўка — шкляная бутэлька 0,33 л

2015

ФРАМБУА

«Фрамбуа» — піва ў традыцыі бельгійскіх фруктовых гатункаў верхавога браджэння.

У «Фрамбуа» дадавалі натуральны малінавы сок. Піва з характэрным пшанічным смакам, лёгкім адценнем маліны, густой пенай і насычаным рубінавым колерам.

Шчыльнасць — 11%. Алкаголь — 4,6%

Упакоўка — шкляная бутэлька 0,33 л

frambua-3
140

2016

ЛІДСКАЕ 140

Абмежаваная серыя да 140-гадовага юбілею «Лідскага піва».

Півавары стварылі кампазіцыю з соладаў «шато мюнік лайт» і «шато кара» і правялі эксперыментальныя варкі, каб узнавіць смак, які ведалі на мяжы XIX–XX стагоддзяў і ў Лідзе, і ў Рэймсе. У гэтым французскім горадзе завод Пупко атрымаў першую ўзнагароду — срэбны медаль на Міжнароднай выставе 1903 г.

Дызайн бутэлькі — рэпліка бутэлькі завода Носеля Пупко пачатку XX стагоддзя.

Алкаголь — 5%
Шчыльнасць — 12%
Горыч (IBU) — 14-16

2016

ЛІДСКАЕ ПШАНІЧНАЕ ЦЁМНАЕ

Нефільтраванае цёмнае пшанічнае піва, прыгатаванае па арыгінальным фірмовым рэцэпце на аснове пшанічнага і карамельнага соладу

Алкаголь — 5,1%
Шчыльнасць — 12,4%
Горыч (IBU) — 13-15

Pshenichnoe_temnoe
Zimovae_archive

2016

ЛІДСКАЕ ЗІМОВАЕ

Цёмнае піва, створанае спецыяльна да зімовых святаў.

У гэтым гатунку аксамітны карамельны смак і лёгкія ноты ядлоўцу спалучаюцца з тонкім водарам спецый — карыцай, гваздзікай, каляндрай. Такое піва п’юць больш цёплым (пры тэмпературы каля 14 градусаў), каб букет навагодніх спецый раскрываўся напоўніцу.

Шчыльнасць — 12% Алкаголь — 4,8%
Горыч (IBU) — 14-16

2016

SANDELS

Лёгкі светлы гатунак атрымаў назву ў гонар фінскага палкоўніка Ёхана Аўгуста Сандэлса (1764–1831), якога памятаюць не толькі як воіна, але і як вялікага гарэзу, аматара паесці і выпіць.

Шчыльнасць — 11%
Алкаголь — 4,7%
Горыч (IBU) — 13-15

sandels-archive
tri-korolia

2017

ТРЫ КАРАЛІ

Класічны светлы лагер з умеранай крэпасцю. Назва гатунку і чэшскія элементы ў афармленні перанятыя у папярэдніка — тытулаванай лінейкі лідскага піўзавода, якая выраблялася ў 2004-2010 гадах

2017

МЕНСКАЕ 1067

Класічны еўрапейскі светлы лагер з мяккім смакам, прыемным хмелевым водарам і лёгкім прысмакам. Асаблівасць рэцэптуры — духмяны хмель. Назва гатунка адсылае да году першага летапіснага ўпамінання Мінска і знакамітай бітвы на Нямізе.

Алкаголь — не менш 4,5%
Шчыльнасць — 11%
Горыч (IBU) — 12

Menskae_1067_beer-archive
Menskae_1499_beer-archive

2017

МЕНСКАЕ 1499

МЕНСКАЕ 1499 — гэта класічны светлы лагер. Піва нізавога браджэння з прыемным хмелевым водарам і мяккім смакам. Другі гатунак з лімітаванай серыі МЕНСКАЕ, прысвечанай 950-годдзю сталіцы. Прадукт прымеркаваны да важнай для Мінска падзеі — атрыманню Магдэбургскага права, якое давала гораду паўнамоцтвы на самакіраванне.

Алкаголь — не менш за 4,2%
Шчыльнасць — 10%
Горыч (IBU) — 10-13

2017

Menskae 1918

Піва з паніжанай горыччу; за кошт спецыяльна падабранай камбінацыі інгрэдыентаў атрымала класічны хмелевы водар.Як і іншыя прадстаўнікі лінейкі МЕНСКАЕ, навінка прысвечана важнай для гісторыі Мінска даце — году, калі горад упершыню быў афіцыйна прызнаны сталіцай незалежнай дзяржавы. 25 сакавіка 1918 года 3-я ўстаўная грамата замацавала статус Мінска як сталіцы Беларускай народнай рэспублікі.

Алкаголь — 4,7%
Горыч (IBU) — 10-13
Шчыльнасць — 11%

Menskae_1918_beer-archive
ginger-2016-archive-1

2016

GINGER BEER

Гатунак светлага піва з дабаўленнем натуральнага імбіру, які надае напою адметны водар і вастрыню. У складзе — натуральныя дрожджы, хмель, солад, ачышчаная артэзіянская вада і экстракт імбіру.

Шчыльнасць – 10%. Мацунак – 4,2%

Горыч (IBU) – 14-16

2017

ABA

Піва верхавога браджэння насычанага чорнага колеру з багатай кампазіцыяй хмелю і соладу. У ABA (American Black Ale) выкарыстоўвалася 4 віду піваварнага соладу: светлы ячменны, неабсмажаны Dark Ale Malt, ячменны абсмажаны Chateau Black, ячменны абсмажаны Chateau Chocolat. Таксама ў рэцэптуры гатунку ўключана 4 віды хмелю, якія былі вырашчаны ў Амерыцы: Centennial, Cascade, Chinook, Summit.

Алкаголь — не менш за 5,5%

Шчыльнасць —13%

Горыч (IBU) — 50-60

ABA_033-_beer-archive
ginger

2017

GINGER BEER

Лагер, звараны з даданнем імбіра і перцу чылі. Гэтыя інгрэдыенты надаюць піву яркі водар з прыемнай вастрынёй і выражаны сагравальны эфект. Пры варцы выкарыстоўваліся натуральныя дрожджы, хмель, солад, вычышчаная артэзіянская вада

2019

ЛІДСКАЕ ЗІМОВАЕ

ЛІДСКАЕ Зімовае – цёмнае піва, прыгатаванае з даданнем экстрактаў гваздзікі, карыцы і ядлоўцу. Духмяны водар і саладкаваты смак перадаюць атмасферу зімніх святаў. А натуральныя экстракты гарманічна падкрэсліваюць глыбіню смаку цёмнага піва

zimovae-05l_for-site2
LIDSKAE

2019

ЛІДСКАЕ

Піва ЛІДСКАЕ завод вырабляе пачынаючы з 1967 года. Гэта брэнд – флагман “Лідскага піва”, які добра ведаюць не толькі ў Беларусі, але і па-за яе межамі. Сярод шырокай лінейкі ЛІДСКАЕ, ад лёгкага светлага лагера да насычанага шчыльнага портара, кожны абавязкова знойдзе сабе гатунак на свой смак

2019

ЛІДСКАЕ Kriek

ЛІДСКАЕ Kriek мае чырвоны колер, прыемны саладкаваты смак, вішнёвы водар і лёгкую гарчынку ў паслясмаку.

Асаблівы кіслява-салодкі прысмак гэтага піва вельмі прыемны ў летнія месяцы. Зімой «Kriek» наліваюць на бельгійскіх Калядных базарах, разагрэўшы яго разам з вострымі прыправамі.

Утрыманне алкаголю — 4,6%

Масавая доля сухіх рэчываў — 14%

butyilki-na-sayt
ASA_Butyilka

2019

American
Cream Ale

Светлы эль верхавога браджэння насычанага залацістага адцення з карамельным смакам і лёгкім фруктовым водарам. Для прыгатавання АСА выкарыстоўваюць верхавыя дрожджы, падтрымліваючы пры гэтым тэмпературу, характэрную для эляў. Часта пры прыгатаванні American Cream Ale акрамя традыцыйных інгрэдыентаў могуць выкарыстоўваць цукар, кукурузную або гарохавую муку

2019

Koronet
Light IPA

Светлы эль з адчувальнай гарчынкай і насычаным водарам хмелю. Мае больш мяккі смак з-за паніжанага паказчыка горычы ў параўнанні з іншымі прадстаўнікамі IPA

LAYT-IPPA-----kopiya
vvb_can_1

2020

ЛІДСКАЕ PORTAR
Halloween Edition

ЛІДСКАЕ Портар Halloween Edition — гэта ўсё той жа класічны портар з глыбокім карамельных смакам і яскравым водарам.

Спецыяльна да самага цёмнага свята года культавы цёмны гатунак з лінейкі ЛІДСКАЕ абнавіў свой дызайн. У ім добра счытваюцца галоўныя сімвалы таямнічага свята: злавесныя замкі, поўны месяц, застрашалыя пудзілы і жудасныя гарбузы

2020

НОЧ У БРУГЕ Halloween Edition

Ноч у Бруге — гэта легендарны гатунак з Калекцыі Майстра ў новым дызайне.

Спецыяльна да галоўнага цёмнага свята года культавае цёмны піва з яркім вішнёвым смакам, саладосцю карамелі і лёгкай хмельной горыччу змяніла сваю назву і знешні выгляд упакоўкі. У ёй добра счытваюцца галоўныя сімвалы таямнічага свята: злавесныя замкі, поўны месяц і жудасныя гарбузы, якія ператварыліся ў вішні, каб падкрэсліць асаблівасць смаку прадукту

vvb_can